Lišćari

Lišćari

Lišćari – sadnice za svaki dom

Lišćari kao sadnice spadaju u višegodišnje drvenaste biljke koje dostižu prosečnu visinu do 20 metara u zavisnosti od vrste i podneblja. Lišćari spadaju u dugovečne vrste gde pojedini primerci dostižu starost i po nekoliko hiljada godina, kao i visinu preko 100 metara.

Sadnice lišćara imaju veoma bitnu ulogu, kako estetsku tako i ekološku. Raznovrsnost lišćarskih sadnica čini jedan od glavnih elemenata kod uređenja zelenih površina zbog raznolikosti krošnji,boja, kora i lista drveta.

Naš rasadnik nudi lišćare raznih dimenzija i starosti. Sadnja lišćarskih sadnica se vrši pojedinačno ili u grupama i u vrtu u kombinaciji sa vrstama koje su guste i kompaktne kako bi naglasili šarenolikost i boju posađenih biljaka.

Acer palmatum – Javor

acer palmatum - Javor

acer palmatum

Acer palmatum – Japanski javor

Lišćarske sadnice javora raste do 7m visine. Krošnja je pravilnog loptastog oblika.grane I grančice veoma gusto rasporedjene. Sporo rastuća vrsta. Pogodan je za sadnju u uzanim alejama, pojedinačno I za manje drvorede.

Lišćari

Acer platanoides “Globosum” – Javor mlečni

acer platanoides globosum - mlečni javor

acer platanoides globosum

Acer platanoides “Globosum” – Javor mlečni

Lišćarske sadnice javora su srednje visine i mogu biti svih boja a najčešće raznih crvenih nijansi. Listovi mogu biti različiti od sitnih duboko režnjevitih do još sitnijih paperjastih. Koriste se u Japanskom vrtu, u alpinetumima, malim baštama, posudama, pored jezera i fontana, pojedinačno.

Lišćari

Acer pseudoplatanus – Javor gorski

acer pseudoplatanus - Gorski javor

acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus – Javor gorski

Lišćarske sadnice gorskog javora mogu dostići visinu i do 30m. Listovi su tamnozelene boje i lista pre cvetanja. Sadnice gorskog javora se mogu saditi pojedinačno ali najčešća upotreba im je u drvoredima.

Lišćari

Aesculus hipocastanium – Divlji kesten

aesculus hipocastanium - Kesten

aesculus hipocastanium

Aesculus hipocastanium – Divlji kesten

Lišćarske sadnice kestena rastu do 20 m visine. Krošnja je okruglasta, široko razgranata. Cveta u 5 i 6 mesecu. Sadnica divljeg kestena voli pretežno duboka i humusna zemljišta. Vrlo često se upotrebljava u ozelenjavanju parkova i u drvoredima.

Lišćari

Betula – Breza

betula breza

betula breza

Betula – Breza

Betula – Breza visine do 30 metara, sa nepravilno jajastom prozračnom krošnjom. Starije grane su uspravne, dok su mlade viseće i spuštaju se gotovo do zemlje. Vrsta je koja voli svetlost. Vrlo je otporna na mraz. Na sušu i vrućine osetljiva je samo u prvim godinama života. Prve godine raste lagano, a posle se rast naglo ubrzava. Lekovito drvo sadi se u drvoredima ili pojedinačno.

Lišćari

Liriodendron tulipifera – Liriodendron

liriodendron tulipifera - liriodendron

liriodendron tulipifera

Liriodendron tulipifera – Liriodendron

Lišćarske sadnice liriodendrona rastu i do 20 m visine. Krošnja je kupasta, i nije široko razgranata. Korenov sistem je dosta razgranat pa treba voditi računa gde se sadi. Listovi su žuto zeleni imaju lepe nijanse. Pogodne su za pojedinačnu sadnju.

Lišćari

Paulownia tomentosa- Paulonia

paulownia tomentosa - Paulonija

paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa- Paulonia

Lišćarske sadnice Paulonije rastu od 12 do 15m u visinu. Listovi su srcastog oblika i poprilično veliki. Zahteva dosta svetla i ne podnosi previše vlažna zemljišta. Sve više jje zastupljenija u našim krajevima zbog industrijske eksploatacije.
Lišćari

Prunus cerasifera pissardii – Trešnja

prunus cerasifera pissardii - Trešnja

prunus cerasifera pissardii

Prunus cerasifera pissardii – Japanska trešnja

Lišćarske sadnice japanske trešnje raste do 6 m. Voli duboko zemljište. Dobro podnosi niske temperature i sušu. Plodovi su crvene boje i jestivi su.

Lišćari

Salix integra – Vrba

salix integra - Vrba

salix integra

Salix integra – Vrba

Lišćarske sadnice vrbe su prečnika do 2 m. Listovi na proleće zeleno-beličasti a kasnije, tokom leta dobijaju još više bele vrhove sa roze krajevima. Treba je orezivati nekoliko puta tokom proleća i leta da bi dobili gustu, kuglastu krošnju. Voli sunčana mesta u vrtu. Može se saditi pojedinačno ili u grupi, u nizu.

Lišćari

Tilia parvifolia – Lipa

tilia parvifolia - lipa

tilia parvifolia

Tilia parvifolia – Lipa

Lišćarske sadnice lipe rastu i do 20m u visinu. Listovi su uglavnom sitniji dok glavna primena je u medicini i spravljanju čajeva. Odlično miriše tako da je pogodna za pojedinačnu ali i sadnju u drvoredima. Krošnja je razgranata i dosta je zastupljena kod nas.

Lišćari

Ulmus montana “Pendula” – Žalosni brest

ulmus montana pendula - žalosni brest

ulmus montana pendula

Ulmus montana “Pendula” – Žalosni brest

Lišćarske sadnice žalosnog bresta rastu do 2m u visinu. Voli polusenovita i sunčana staništa. Listovi tamno zelene boje. Otporan je na niske temperature, voli polusenovita i sunčana stanista. Moze se orezivati(preporuka). Sadi se pojedinacno, u nizu ili u grupacijama.

Lišćari

Za sve dodatne informacije u vezi usluga, cena sadnica lišćara i kompletnog asortimana kontaktirajte nas putem kontakt forme ili telefonom +381 64 560 47 63