četinari

Četinari

Četinari – Proizvodnja i prodaja sadnica

Četinari predstavljaju nezaobilazni element svakog dvorišta ili vrta. U četinare spada veliki broj biljaka koji vam mogu, kao retko koje vrste, pružiti raznolikost u boji, teksturi i obliku tokom cele godine.

Njihova specifičnost je to što četinari imaju svoju estetsku ulogu tokom zimskih meseci, kada druge vrste biljaka ne zadržavaju svoje uobičajene karakteristike a i leti u kombinaciji sa ostalim vrstama sadnica. Mogu se gajiti u zemlji, ali i u saksijama i žardinjerama, što je posebno značajno u urbanim sredinama. Sadnice četinara se takođe mogu koristiti i kao živa ograda koja Vas štiti od buke i prašine. U našoj ponudi četinara imamo sledeće vrste:

 

Thuja occ. “Smaragd” – Tuja Smaragd

thuja smaragd

thuja smaragd

Thuja occ. “Smaragd” – Tuja Smaragd

Thuja occ. “Smaragd” – Tuja Smaragd spada u visoke četinare visine. Vrlo gustog sklopa, sa zelenim četinama. Veoma je otporna na sve klimatske uslove. Od nje se prave predivne žive ograde.Takođe se sadi samostalno ili u masivu kao soliterna biljka. Pogodna je za žardinjere jer nema posebne zahteve za održavanje.

Četinari

Chamaecyparis laws. fletcheri – Flečer

cham laws fletcheri

cham laws fletcheri

Chamaecyparis laws. fletcheri – Flečer

Chamaecyparis laws. fletcheri – Flečer je visoko zimzeleno drveće. Četine su mu svetloplavičaste boje sa blago povijenim vrhom. U zimskom periodu menja boju. Rast se može stopirati orezivanjemi pogodna je za oblikovanje. Ova sadnica četinara može se saditi pojedinačno ili u grupi.

Četinari

Picea – Smrča

smrca

smrca

Picea – Smrča

Picea – Smrča je visoko zimzeleno drveće i spada u veoma otporne vrste. Najčešće se gaji kao novogodišnje drvo, elegantne i lepo izgledaju u kombinaciji sa drugim četinarima niskih i drugačijih formi.Mogu se saditi i kao pojedinačni detalji,u paru ili žardinjerama.

Četinari

Picea glauca “Conica” – Konika

picea glauca conica – Konika

Picea glauca “Conica” – Konika

Picea glauca “Conica” – Konika raste do 3 m visine. Sporo raste. Veoma su dekorativne,elegantne i lepo izgledaju u kombinaciji sa drugim četinarima niskih i drugačijih formi.Mogu se saditi i kao pojedinačni detalji,u paru ili žardinjerama.

Četinari

Thuja occidentalis “Globosa” – Tuja Globoza

Thuja globosa

Thuja Globosa

Thuja occidentalis “Globosa” – Tuja Globoza

Sadnice tuje Globoza rastu oko 1 m visine. Četine su mu svetlo zelene boje. Okruglog je rasta pa odatle i naziv Globoza. Rast se može stopirati orezivanjem. Pogodna je za oblikovanje. Ova sadnica četinara je jedna od najboljih za sadnju u grupi.

Četinari

Chamaecyparis lawsoniana Columnaris – Srebrni pačempres

Chamaecyparis lawsoniana columnaris - Srebrni pačempres topiar

Chamaecyparis law. columnaris

Chamaecyparis lawsoniana Columnaris – topiar

Sadnice srebrnog pačempresa rastu oko 4 m visine. Četine su mu svetloplavičaste boje sa blago povijenim vrhom. U zimskom periodu menja boju. Rast se može stopirati orezivanjemi pogodna je za oblikovanje. Ova sadnica četinara može se saditi pojedinačno ili u grupi.

Četinari

Chamaecyparis lawsoniana “ellwoodii” – Pačempres topiar

chamacyparis elwoodii

chamacyparis elwoodii

Chamaecyparis lawsoniana “ellwoodii” – Pačempres topiar

Chamaecyparis lawsoniana “ellwoodii” – Pačempres topiar su kupastog oblika, rastu do 3m visine. Vrlo gustog sklopa, sa plavo-sivim četinama. Najčešće se koristi za alpinetume i kamenjare. Odgovara sunce ili polusenka. Imamo topiarne i normalne forme.

Četinari

Chamaecyparis lawsoniana “ellwoodii” – Pačempres

elwoodii

elwoodii

Chamaecyparis lawsoniana “ellwoodii”

Četinarske sadnice pačemresa “ellwoodii” su kupastog oblika, rastu do 3m visine. Vrlo gustog sklopa, sa plavo-sivim četinama. Najčešće se koristi za alpinetume i kamenjare. Odgovara sunce ili polusenka. Imamo topiarne i normalne forme.

Četinari

Chamaecyparis pisifera – Pačempres pisifera

juniperus pisifera

juniperus pisifera

Chamaecyparis pisifera

Sadnice pačempresamože da naraste 50-60 cm, nepravilnog je oblika. Voli sunčana staništa, rastresito i humusom bogato zemljište. Zbog neobičnog izgleda i zelenkaste boje nezamanljiv je u alpinetumima i malim baštama sa patuljastim biljkama.

Četinari

Juniperus chinesis stricta – Kleka

juniperus chinesis stricta - kleka

juniperus ch. stricta

Juniperus chinesis stricta

Sadnice kleke su plavičaste boje, guste, krunaste, bodljikave, mogu da porastu do 2,5 m. Vrlo otporna vrsta, toleriše sve tipove zemljišta. Sadi se pojedinačno ili u grupama. Prilično su guste pa se mogu koristiti kao ograda.

Četinari

Juniperus chinesis stricta – Kleka oblikovana

juniperus stricta

juniperus stricta

Juniperus chinesis stricta – topiar

Sadnice kleke su plavičaste boje, guste, bodljikave, mogu da porastu do 2,5 m. Vrlo otporna vrsta, toleriše sve tipove zemljišta. Sadi se pojedinačno ili u grupama. Ovako ošišana strikta predstavlja odličan detalj za svako dvorište ili prostor.

Četinari

Juniperus variegata – Kleka šarena

juniperus variegata

juniperus variegata

Juniperus variegata

Sadnice kleke variegata je vrlo širok i do 1 m visok kultivar koso usmerenih grana sa povinutim zlatnožutim vrhovima. Zlatnožuta boja najintenzivnija je u proleće na mladim izbojcima. Odličan je u kombinaciji u alpinetumima zbog svoje boje.

Četinari

Taxus baccata – Tisa

taxus baccata - Tisa

taxus baccata

Taxus baccata – Tisa

Četinarske sadnice tise su dugovečne pa je svaki vrt treba imati. Četine su tamno zelene a biljka gusta, uska i valjkasta. Raste sporo svega par centimetara godišnje a može da naraste oko 3-4 m dok neki varijeteti rastu i višlje. Četinari kao Tisa spada u jedne od najdugovečnijih biljaka u Evropi.

Četinari

Thuja occidentalis Columna – Tuja kolumna

thuja occ columna

thuja occ columna

Thuja occidentalis Columna

Sadnice tuje columne rastu dosta visoko. Četine su im zelene boje sa pravim vrhom. U zimskom periodu menja boju. Rast se može stopirati orezivanjemi pogodna je za oblikovanje. Ove sadnice četinara mogu se saditi pojedinačno ili u grupi ali su najpogodnije za drvorede i ograde posto podnose veoma dobro gradske uslove.

Četinari

Thuja occidentalis “Globosa” – Tuja

Thuja occ. globosa - Kuglasta tuja

thuja occ. globosa

Thuja occidentalis “Globosa” – Tuja

Sadnice tuje globoze su lepezaste kuglaste forme, gustih zelenih četina, raste do 1,5m visine. Idealna za orezivanje radi lake korekcije kuglaste forme. Sadnice kuglaste tuje rezanjem postaju još gušće i lepše. Mogu se saditi pojedinačno, u grupi ili u žardinjerama.

Četinari

Thuja occidentalis “Smaragd” – Tuja

thuja occ. smaragd - Smaragdna tuja

thuja occ. smaragd

Thuja occidentalis “Smaragd” – Tuja

Sadnice tuje su veoma zastupljene kod nas, piramidalnog oblika, rastu 3-4 m u prvih 10 godina, prelepe smaragdne boje. Otporna je izuzetno, uspeva na svim tipovima zemljišta. Smaragd tuja može se saditi kao živa ograda,  pojedinačno drvo, u grupacijama, u žardinjerama.Ova tuja je sastavni deo skoro svakog dvorišta.

Četinari

Thuja occidentalis “Smaragd” – Smaragd tuja oblikovana

thuja occ. smaragd topiar - Tuja smaragd oblikovana

thuja occ. smaragd topiar

Thuja occidentalis “Smaragd” topiar – Tuja smaragd oblikovana

Topiarne sadnice smaragd tuje nisu previše zastupljene kod nas, piramidalnog oblika, rastu 3-4 m u prvih 10 godina, prelepe smaragdne boje. Otporna je izuzetno, uspeva na svim tipovima zemljišta. Smaragd tuja može se saditi kao živa ograda, pojedinačno drvo, u grupacijama, u žardinjerama.Ova tuja je sastavni deo skoro svakog dvorišta.

Četinari

Za sve dodatne informacije u vezi usluga, cena sadnica četinara i kompletnog asortimana kontaktirajte nas putem kontakt forme ili telefonom +381 64 560 47 63